A faster half marathon – Last long run and more speed work A faster half marathon – Last long run and more speed work
A faster half marathon – Last long run and more speed work
A faster half marathon – Last long run and more speed work
A faster half marathon – Speed repeats and sunrise runs A faster half marathon – Speed repeats and sunrise runs
A faster half marathon – Speed repeats and sunrise runs
A faster half marathon – Speed repeats and sunrise runs
A faster half marathon – Back to training, resuming the Garmin Coach plan A faster half marathon – Back to training, resuming the Garmin Coach plan
A faster half marathon – Back to training, resuming the Garmin Coach plan
A faster half marathon – Back to training, resuming the Garmin Coach plan
Best Garmin watches for running Best Garmin watches for running
Best Garmin watches for running
Best Garmin watches for running
A faster half marathon – More speed work and pausing the Coach plan A faster half marathon – More speed work and pausing the Coach plan
A faster half marathon – More speed work and pausing the Coach plan
A faster half marathon – More speed work and pausing the Coach plan
A faster half marathon – First speedwork and Friday Fun Run returns A faster half marathon – First speedwork and Friday Fun Run returns
A faster half marathon – First speedwork and Friday Fun Run returns
A faster half marathon – First speedwork and Friday Fun Run returns
A faster half marathon – Another time trial, PB and my first long run A faster half marathon – Another time trial, PB and my first long run
A faster half marathon – Another time trial, PB and my first long run
A faster half marathon – Another time trial, PB and my first long run

Vergelijking tussen de Garmin Forerunner 245 en 645

Hoe verhoudt de nieuw uitgebrachte Garmin Forerunner 245 zich tot de oudere Forerunner 645? Dat is de vraag die ik mezelf stelde toen ik op zoek ging naar een nieuw horloge en dit artikel zal je door mijn denkproces leiden.

De afgelopen maanden heb ik erover nagedacht om mijn Garmin Vivoactive 3 te vervangen. Het touchscreen begon me te irriteren, ik heb al zo vaak per ongeluk iets op dat scherm geactiveerd. Bovendien was ik geïnteresseerd in meer hardloopgegevens. De Vivoactive 3 biedt basisgegevens, maar hoe meer ik liep, hoe meer ik geïnteresseerd raakte in meer gedetailleerde prestatiegegevens. Ik ben over het algemeen zeer tevreden met Garmin en aangezien ik ook met het Garmin Coach halve marathon trainingsplan ben begonnen, heb ik geen andere merken overwogen.

Wat zoek ik in een nieuw horloge?

Alle basisfuncties van de Vivoactive 3: GPS, hartslag, etc.

    • Geavanceerde hardloopgegevens
    • Geschikt voor dagelijks gebruik
    • Muziek

De meest complete optie op dat moment voor mij was de Fenix 5S Plus (en inmiddels de Fenix 6S Pro). Hij ziet er geweldig uit, heeft alles wat ik nodig zou kunnen hebben en nog wat meer. Maar het heeft ook een prijskaartje van ongeveer € 650, en dat is iets meer dan ik wil uitgeven.

In mijn achterhoofd was de beslissing al genomen, de Garmin Forerunner 645 Music heeft alles wat ik wil en ziet er bijna identiek uit aan de Vivoactive 3, wat een pluspunt in mijn gedachten is. En, het heeft knoppen in plaats van een touchscreen. Uitgemaakte zaak! Maar toen kwam Garmin met een aankondiging voor drie nieuwe horloges: de Forerunner 45, Forerunner 245 of 245 Music en de Forerunner 945. De Forerunner 245 Music en de 645 Music zijn vergelijkbaar in functies en prijs, dus ik had een dilemma om op te lossen. Dit artikel zal je door mijn onderzoek en denkproces leiden dat me ertoe bracht uiteindelijk de Forerunner 645 Music te kopen.

Fitnessfuncties

Zowel de Forerunner 245 Music als de 645 Music zijn uitgerust met zeer veel functies. 

De 645 heeft 19 verschillende sportprofielen en de 245 slechts 16. Er zijn enkele verschillen in de profielen, maar de belangrijkste profielen van de 645 welke de 245 niet heeft zijn: skiën, snowboarden, XC-skiën en paddleboarden.

Onderstaand per horloge de functies welke bij andere ontbreekt.

Forerunner 645 (Music)
Barometrische hoogtemeter. Nauwkeuriger hoogtemeters en traplopen.
Lactaatdrempel. Het geschatte niveau van inspanning of tempo (alleen in combinatie met een hartslagmeter op de borst).
Strava Live Segments. Meldingen op je horloge wanneer je interessante segmenten nadert (Strava Summit vereist).

Forerunner 245 (Music)
Pulse OX. Pols-gebaseerde pulsoximeter om de verzadiging van zuurstof in het bloed te meten. Als je jouw zuurstofverzadiging kent, kun je bepalen hoe je lichaam zich aanpast aan lichaamsbeweging en stress.
Firstbeat race voorspeller. Verbeterde voorspellingen van je verwachte racetijd. Terwijl de 645 enkel VO2Max gebruikt om je racetijden voor 5K, 10K, halve en hele marathon te voorspellen, houdt de 245 ook rekening met lange- en kortetermijntrends in je wekelijkse lopende kilometertotalen.

Update 11-01-2020
Eind 2019 werd er een nieuwe functie uitgerold naar de Forerunner 245: PacePro. Het is een interessante functie die je zal helpen bij het pacen tijdens je race. Je kunt je racestrategie instellen in de Garmin Connect en in combinatie met Garmin Courses kan het zelfs de hoogte bepalen. Tijdens je race toont je horloge je doelsnelheid voor elke splitsing en hoe je presteert in vergelijking met het doel dat je hebt ingesteld. 

Deze functie is niet beschikbaar op de Garmin Forerunner 645.

Batterijduur

De batterijduur in smartwatch-modus of GPS-modus met muziek varieert niet veel tussen de twee horloges, maar de GPS-modus zonder muziek vertoont een groot verschil. De 245 geeft 10 uur langere batterijduur met GPS en zonder muziek.

Forerunner 645 (Music)
Smartwatch-modus: tot 7 dagen
GPS-modus met muziek: tot 5 uur
GPS-modus zonder muziek: tot 14 uur

Forerunner 245 (Music)
Smartwatch-modus: tot 7 dagen
GPS-modus met muziek: tot 6 uur
GPS-modus zonder muziek: tot 24 uur

Smart functies

Garmin Pay is alleen beschikbaar op de Forerunner 645. Hiermee kun je betalen zonder een kaart, telefoon of contant geld mee te nemen. Beschikbaarheid is afhankelijk van locatie en compatibiliteit met banken.

Assistentiewaarschuwing en crashdetectie zijn alleen beschikbaar op de Forerunner 245. Deze stuurt automatisch een waarschuwing naar geselecteerde contacten wanneer je horloge een val detecteert of het kan handmatig worden geactiveerd met een druk op de knop.

Ontwerp

Het ontwerp van beide horloges is vergelijkbaar. Beiden hebben een rond ontwerp, maar hoewel beide horloges een bezel hebben, zijn ze niet gemaakt van hetzelfde materiaal. De 645 heeft een roestvrijstalen bezel die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, terwijl de 245 een bezel heeft van vezelversterkt polymeer, alleen verkrijgbaar in het zwart.

Elk horloge wordt geleverd met Corning Gorilla Glass 3 en een siliconen horlogeband van 20 mm met snelsluiting.

Grootte en gewicht Forerunner 645 Music: 42,5 x 42,5 x 13,5 mm / 42,2g
Grootte en gewicht Forerunner 245 Music: 42,3 x 42,3 x 12,2 mm / 38,5g

Hoewel de Forerunner 645 verkrijgbaar is met verschillende kleuren, is het horloge zelf altijd zwart. De Forerunner 245 heeft altijd een zwarte bezel, maar het horloge zelf is verkrijgbaar in zwart of wit. Beide horloges zijn ook te bestellen met verschillende kleur horlogebanden en uiteraard kunnen andere horlogebanden los bijgekocht worden.

Conclusie / keuze

Voor mij was er niet één functie die het andere horloge miste die ik echt nodig had of wilde hebben. Op basis van al deze gegevens kon ik geen beslissing nemen. Beide horloges zijn zeer compleet voor zowel hardlopen, andere sporten als het dagelijks leven. Dus ik maakte een keuze op basis van het uiterlijk. Ik ging naar een Garmin-winkel met alle Garmin-horloges om aan te raken en mee te spelen en ik ging met het horloge dat er naar mijn mening het beste uitzag en aanvoelde. De Forerunner 645 Music is op het moment van schrijven hiervan al twee weken in mijn bezit en ik heb er geen spijt van. Het is een geweldig horloge. Ik weet zeker dat ik niet anders had gedacht als ik de Forerunner 245 Music had gekregen. Of je de 645 of de 245 zou moeten kopen, het komt allemaal neer op persoonlijke smaak, en mijn smaak ging bij de Forerunner 645 Music.

Update 11-01-2020

Wetende wat ik nu weet, zou ik waarschijnlijk voor de Forerunner 245 hebben gekozen. Mede door de toevoeging van de PacePro-functie. Dit komt deels omdat dit een teken is dat de Forerunner 645 geen nieuwe functies meer krijgt, terwijl de Forerunner 245 waarschijnlijk meer nieuwe functies zal krijgen.

Deze pagina bevat affiliate links, dit betekent dat ik mogelijk een vergoeding ontvang als je er voor kiest om een product te kopen via een van deze links. Dit heeft geen effect op de prijs die jij betaalt. Lees meer in mijn Affiliate Disclaimer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top